logo1.png
logo3.png
LOGO-MIC.jpg

expozitie curenta:

  • expozitie de grup:  27 .02-  14.04.2021 - Salonul Național de Plastică Mică, ediția a XXII-a, 2020 – Galeria de Artă Brăila

  • expozitie personala " FRUMUSETEA LA FEMININ" - 8.03 – 28.05.2021- SINGER ROMÂNIA, Bucuresti

  • expozitie online : "DE PRIMAVARA"

expozitii

afis-expozitie-love_site
press to zoom
ipostaze-expozitie-personala-alina-manol
press to zoom
ipostaze-expozitie-personala-alina-manol
press to zoom
invitatie-expozitia-alb-negru-labirint
press to zoom
img_5990_
press to zoom
img_5884_
press to zoom
finisaj-si-performance-56-of-200
press to zoom
expozitie-marea-si-navigatia-96-of-121
press to zoom
finisaj-si-performance-97-of-200
press to zoom
fusion-arts
press to zoom
img_5877_
press to zoom
expozitie-marea-si-navigatia-95-of-121
press to zoom
expozitia-4art-_-elevatie_-la-scenaverni
press to zoom
afis-winterart-pt-bt
press to zoom
afis-ro
press to zoom
afis-smb-2015
press to zoom
afis-expozitie-alina-manole-la-salonul-c
press to zoom
afisdecada-experientei-personale
press to zoom
afis-_expozitia-alb-negru-labirint
press to zoom
afis_ipostaze-expozitie-personala-alina-
press to zoom
11149438_461598037321510_483851412766934
press to zoom
38-simeze-1
press to zoom
10838061_462040593943921_439558653255776
press to zoom
vernisaj_simboluri_muzeul-municipiului-b
press to zoom
vernisaj-expozitie-alb-negru-labirint_73
press to zoom
1/4

text critic

“Inspiraţie a contururilor, imaginaţie a culorilor, explozie de optimism, asociate cu reflectarea psihologiei consumiste a generaţiei post – post(moderne). Alina Manole estompează într-un discurs coerent, controlat, graniţele dintre academism şi subcultură, în ceea ce priveşte imaginile. Acestea au rolul de catalizatori ai unor idei, mişcări artistice (câteodată chiar sociale) distincte sau avataruri media, toate elemente ale unor mix-uri care pun linia şi acordurile cromatice în demnitatea lor. Sursele ce alimentează subiectele tratate de artistă îşi păstrează o ambivalenţă învăluită în ceea ce astăzi poate fi desemnat de termenul argotic “cool”.

Relaţia dintre unu şi multiplu se întâlneşte în “Autoportret” deopotrivă cu problema artei în epoca reproducerilor mecanice şi cu tunning-ul, ca procedeu tehnic. Tensiunile dintre albastru şi roşu, dominante în “Blue” şi “Stropi de soare”  sunt amplificate prin relaţionarea violentă cu valori cromatice care duc compoziţiile în zone ce depăşesc orizontul de aşteptare al privitorului şi propun relecturarea ciclică a lucrărilor. Galbenul sofianic al “Stropi(lor) de soare” poate fi regăsit şi în “Nud cu fundă”, unde, dincolo de iconografia à la Toulouse-Lautrec, pot fi descoperite  linia discretă a detaliului, dar şi abordarea feministă a temei. În fine, “A Piece of My World” reuneşte sub egida echilibrului idei şi tehnici identitare ale Alinei Manole, pe care, prin lucrările amintite mai sus, aş încadra-o în Post Pop Art. Clasificările îşi pierd însă relevanţa în faţa muncii artistului, care îşi poate permite libertatea, cum se întâmplă în cazul de faţă, de a fi el însuşi (ea însăşi).”

curator, Mihai Plămădeală

“Toţi oamenii preşedintelui & alte idei"

Alina Manole a mers pe logica cubului. Şase feţe şi în acelaşi timp o succesiune de autoportrete, totul pentru că “zarul a fost aruncat” în momentul în care s-a apucat de lucru. Obiectul său se va roti în expoziţie, dar indiferent de poziţionare, va arăta întotdeauna la fel şi mereu altfel.

curator, Mihai Plămădeală

“The Ride”

Acum o revedem pe Alina Manole, cu imagini de un dinamism de-a dreptul cinematografic. Nu numai că vedem mișcarea dar auzim tropotul și ne lăsăm acoperiți de culorile cavalcadei. Este o adevărată simfonie, o armonie bine acordată și ritmată care plutește dirijată de un penel vibrant ca o baghetă magică. Este un studiu continuat de o artistă talentată și foarte serioasă, care nu lasă deoparte nimic din ce a descoperit în zvâcnirea de frumusețe de nedescris a acestei ființe plină de magie.

curator, Marius Tiţa

 “DECADA EXPERIENTEI PERSONALE”

 Zâna culorilor
Alina Manole tratează totul, inclusiv pictura, cu seriozitatea unui plastician preocupat şi cu copilăria unei prinţese care a descoperit culorile. Le regăsim pe toate în formula “cai, maşini, flori şi fete” ce aminteşte de jocurile copilăriei şi dă construcţia acestei expoziţii. Pictează totul şi orice, nu are teamă sau ezitare şi desenează tot ce observă şi trebuie povestit. Şi este multă poveste şi o lume specială în pictura Alinei Manole, este multă lumină şi, mai ales, multe culori minunate, aruncate în forme şi în accente, cu seriozitate şi imaginaţie. Cinsteşte şi retrăieşte vremurile studenţeşti ale descoperirilor şi se raportează la ele ca rădăcini ale unei cariere conturate curajos. Este deja o decadă în discuţie, şi multe vise sau minuni întâmplate. Poate desena-picta orice şi pe oricine, tot ce suportă o interpetare personală, cu accente cromatice ce susţin întreaga compoziţie, dacă nu o definesc pur şi simplu. De aceea, se duce spre întreg orizontul de observaţie din care alege, raportându-se la eternul pretext al evoluţiei, o alcătuire coerentă şi armonioasă ca o poveste. Sunt multe căutări şi, implicit, multă viaţă în această devenire de clipă cu clipă a discursului artistic iar Alina Manole, copilăresc şi cu seriozitate, merge pe drumul său, plin de surprize minunate, în care simeza şi şevaletul îi sunt însemne ale unei heraldici de suflet şi de destin. “
 

critic de arta: Marius Tiţa

Ipostazele inorogului -Alina Manole

„Ca şi în trupul femeii, liniile corpului de cal cunosc cele mai armonioase şi frumoase alcătuiri. Este un dans subtil al atingerii, cu gest larg şi plutit al mâinii de artist peste hârtia sau pânza unde aşterne imaginea calului, ca o incantaţie săvârşită deasupra şevaletului. Când pictezi despre cai, lirismul se împleteşte cu forţa heraldică, alegoria cu erotismul şi sugestia vibrantă cu puterea naturală, frumoasă în închipuire. Alina Manole a desluşit minunea şi se lasă cucerită de acest travaliu magic al finei observaţii plastice şi a depline rezonanţe cu atmosfera de poveste pe care o iscă simpla plutire a unui cal. Poate şi pentru că, de la strămoşul său, inorogul, frumosul cal a învăţat să se arate doar copiilor şi femeilor-copil.”

Marius Tiţa

“Îi cunoşteam vag activitatea artistică din liceu şi din facultate. În ultima vreme, observându-i mai atent bogata şi intensa activitate artistică şi expoziţională, i-am propus o colaborare cu revista Art Out, publicându-i ultimul proiect expoziţţional în numărul 9 al revistei.

Acum observ o diversificare a genurilor şi temelor abordate de ea şi observ lucrări plasate sub semnul artei experimentale, lucrări care îşi au influenţele în expresionism şi fovism şi mai ales în arta avangardei şi în arta americană a anilor 50-60.

Omul este centrul de interes şi este prezentat sub diferite forme, denotând căutarea pentru a exprima relaţia cu sinele sau cu exteriorul, cu mediul înconjurător sau cu ceilalţi. Corpul este obiectul -pretext de la care Alina Manole porneşte de fiecare dată pentru a stabili relaţii între personajele vieţii cotidiene şi a le transpune pe pânză, prin diferite tehnici şi cu diferite materiale.

Alina Manole este cu siguranţă un artist care promite mult şi merită urmărită în continuare pe scena artei contemporane româneşti, pentru a-i observa evoluţia şi conceptele ulterioare care o vor ajuta să genereze noi proiecte artistice.”

 Laura Lucia Mihalca, artist plastic & curator

aparitii media

logo1.png
logo3.png
LOGO-MIC.jpg

Cenaclul “Marin Preda” organizat de Casa de Cultură a Studenților București - Portret de artist Alina Manole, 25 iunie 2020

 

Sorin Barbu, revista Auto Test– “Dansul culorilor”, interviu , nr. 245, luna mai 2019

Cristina Tita, ArtInfoNews – Atelier Alina Manole, 19 Ianuarie 2015

Adriana Pelin, Radio Shalom- Inorogul Magic, 11 Februarie 2014

 

Mihai Plămădeală, Ziarul de Duminica  - “Toţi oamenii preşedintelui & alte idei" , 14.03.2013

Mihai Plămădeală, Observator cultural – Arte vizuale – “Identitati si simboluri”, nr.665 Martie 2013.

Cebuc Alexandru, Papa Ruxandra, Papa Sorin, Alexandru Cebuc, Enciclopedia artistilor romani contemporani vol. VII, ed. Arc 2000, Bucuresti, 2012, ISBN 973-97341-3-5

Dârţu, Constantin Toni, Personalităţi române şi faptele lor 1950 – 2000, vol. XLVII, ed. StudIS, Vatra-Dornei, 2011, ISBN 978-606-624-002-04, pag. 194 – 214.

Mihalca, Laura Lucia, “Art Out: Proiecte”, nr. 9 din decembrie 2011, pag. 112-119.

Aldea, Anca, “Jurnalul Naţional: Alina Manole – design din interior (ZOOM ART portret de artist)”, nr. 24 din 20 septembrie 2008, pag. 30.

 

Cazan, Mihaela, “Jurnalul de duminică: Ferestre spre o lume frumoasă”, nr. 105 din 11 septembrie 2011, pag. 62.

 

Bunescu, Aristotel, “Opinia Naţională: Alina Manole, un succes răspândit spre toate punctele cardinale”, nr. 528 din 4 aprilie 2011, pag. 5.

 

Bunescu, Aristotel, “Cronica Română: Alina Manole – Pictura ca o excursie în timp”, nr. 5417 din 1 septembrie 2011, pag. 8.

 

Bunescu, Aristotel, “Cronica Română: Alina Manole propune un jurnal în imagini”, nr. 5498 din 24 noiembrie 2011, pag. 8.

 

Manole, Alina, “Glare: Arte: Alina Manole – vedere în oglindă* un autor în dialog cu el însusi”, http://www.glaremagazine.ro, din 23 noiembrie 2010.

interviu pentru AutoTest
press to zoom
dansul-culorilor-interviu-realizat-de-so
press to zoom
enciclopedia artistilor romani contemporani
press to zoom
mica_2012-10-19-09-44-52
press to zoom
CATALOGUL SALONULUI NAȚIONAL DE PLASTICĂ
press to zoom
CATALOGUL SALONULUI NAȚIONAL DE PLASTICĂ
press to zoom
CATALOGUL SALONULUI NAȚIONAL DE PLASTICĂ
press to zoom
articol-despre-alina-manole-in-cronica-r
press to zoom
personalitati-romane-si-faptele-lor_alin
press to zoom
articol-din-opinia-nationala-din-data-de
press to zoom
jurnalul-de-duminica
press to zoom
portretdeartist-alina-manole
press to zoom
1/2