interviu cu Alina Manole

Alina Manole este o artista pentru care actul de creatie nu are un demers bine stabilit, atat din punct de vedere al regulilor, cat si al tehnicilor utilizate. Acesta abordare face posibila existenta unui grad mare de libertate in alegerea metodelor utilizate la realizarea operei, a obiectului artistic. Artista vede in acesta libertate posibilitatea de a alege teme diverse pentru lucrari si realizarea lor printr-un mixaj de tehnici, de la cele clasice la cele actuale din lumea digitala, care sa ofere o abordare noua, proaspata, sa trezeasca interesul privitorului contemporan si sa-l faca pe acesta sa simta ca demersul artistic este din cu adevarat din epoca sa.

Revenind la prezentul apropiat, as dori sa mentionez ca aceasta serie de nuduri-studii, crochiuri a aparut, dupa cum mentioneaza si artista „ din intentia de a desena forme libere care sa intre in contrast cu modul de tratare geometric al suprafetei initiale de lucru”. Veti putea surprinde in acest sens ipostaze ale corpului feminin, corpuri sugerate de tuse largi, libere, volume transparente care se materializeaza pe suportul suprafetei de lucru printr-o metamorfoza cu fundalul initial, constituit din forme geometrice riguros trasate cu instrumente specifice desenului tehnic. Picturile combina libertatea de exprimare a crochiului cu rigurozitatea desenului tehnic  intr-o tensiune generatoare de noi expresii artistice.

Interviu realizat de Andra Constantinescu pentru DanaArtGallery

1. Spune-mi te rog care este perceptia ta asupra propriului corp si ce semnificatie are pentru tine datul de a fi femeie?

Corpul nostru este o „unealta” care ne ajuta sa ne miscam J si sa ne exprimam; mi se pare mult mai interesant de analizat ce se afla in interiorul carcasei. Din punct de vedere artistic, corpul uman in general mi se pare foarte expresiv si imi  face o deosebita placere sa vad cum dintr-o bucata de hartie/ panza, incep sa rasara siluete, detalii anatomice, cum o tusa e capabila sa iti creeze senzatia de palpabil, carnal.

Datul de a fi femeie…. grea intrebare, inca nu am un raspuns pentru intrebarea asta. Poate ca am un plus de sensibilitate, pasiune in ceea ce fac dar e la fel de posibil sa fi fost la fel si daca eram barbat… nu stiu :))

2. Cum te influenteaza arta contemporana si in ce masura te identifici cu modelele intalnite pana acum in cariera ta?

Arta contemporana ma influenteaza in masura in care ma influenteaza tot ce ma inconjoara, tot ce vad, citesc. Dintotdeauna am incercat sa am propriul stil de lucru, chiar daca de-a lungul anilor am asimilat multe cunostiinte in domeniul artistic. Cred ca cel mai mult m-au influentat profesorii pe care i-am avut, in special dl. profesor Duma care desi era sculptor m-a invatat ca desenul trebuie realizat ca un grafician – cred ca vroia sa spuna ca cel mai important e sa gasesti mijloacele cele mai potrivite sa te exprimi, sa nu ramai blocat intr-o anumita tehnica.

3. De unde te-ai inspirat pentru acest proiect? Unde a inceput, cum si ce urmari au fost ? Ai avut modele pentru nuduri ?

Seria de nuduri a pornit din dorinta mea de a desena si de a picta corpul omenesc in general si cel feminin in particular. De mai multa vreme ma gandeam la un proiect prin care sa impac pornirile mele native vulcanico-picturale cu cele analitice pe care le-am asimilat in special in timpul facultatii de design. Proiectul inca nu e incheiat, dar pana acum a primit sustinerea publicului si al celorlalti artisti care au avut ocazia sa-l vada. 

Nudurile nu au fost realizate dupa model viu, toate picturile au fost incepute pornind de la un cuvant cheie ( ex. caldura, inocenta, dulce, iarna, craciun. etc ) si am incercat sa gasesc combinatia de culori, forme si detalii anatomice umane care sa ma ajute sa exprim ce mi-am dorit.

4. Ce stil de pictura consideri ca ti se potriveste cel mai bine ?

Fiecare idee de  proiect are nevoie sa fie realizata in diferite tehnici; unele trebuie sa fie realizate in tehnicile traditionale, dar altele  dimpotriva au nevoie de instrumente moderne calculator, tableta grafica, instalatii 3D,  nu stiu, orice e nevoie sa imi exprim cel mai bine ideea. Stilul meu este si un resultat aparut dupa ce am terminat masteratul unde am studiat in special stilurile vizuale ( design, social-culturale, istorice, etnografice ).

5. Care sunt artistii pe care ii admiri din Romania si din strainatate ?

Admir oamenii talentati care creeaza din pasiune pentru arta , aduc inovatie in domeniu si care se adapteaza perioadei in care traim.

6. Care este parerea ta vis-a-vis de a realiza arta prin compromis?

Arta nu se face prin compromis.

7. Daca ai avea posibilitatea de a schimba epoca in care traiesti, in care ti-ai  dori sa te transpui?

Nu imi doresc sa traiesc in alta epoca, cand era mica imi imaginam ce frumos ar fi sa existe o masina a timpului care sa ma plimbe prin secolele trecute si sa vad cum creau artistii din cartile de istoria artelor ; dar acum imi ajunge epoca in care traim.

8. Ce inseamna pentru tine publicul si intalnirea cu el ?

Tinand cont ca sunt la inceput de drum momentan publicul meu nu a fost prea numeros dar  intalnirile de la vernisaje in special te ajuta sa afli parerile celor din jur si cateodata iti dau un nou impuls creativ. Multe idei se nasc din astfel de discutii.

9. Cum a fost receptionata ultima ta expozitie?

Ultima expozitie a fost primita foarte bine de toata lumea, si de artisti si de iubitorii de arta.

10. Care este declaratia ta privind subiectul abordat in acest proiect?

Proiectul marcheaza o noua etapa in viata mea si cu siguranta nu s-a terminat , el va evolua catre noi serii.

 Cateva cuvinte de incheiere

Va multumesc pentru rabdarea cu care ati citit randurile de mai sus, multumesc Andrei Constantinescu pentru ajutorul acordat cu discursurile si interviul present si nu in ultimul rand multumesc galeriei DanaArt pentru sustinerea din ultimul an.

#alinamanole #andraconstantinescu #danaartgallery #interviu

0 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate